Evenimente

Simpozion PARTICULARITĂȚI ÎN ÎNGRIJIRILE DE SĂNĂTATE ACORDATE PACIENTULUI VÂRSTNIC

 

OAMGMAMR Argeș organizează în data de 28 octombrie 2016, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” din Pitești, începând cu ora 15.00, simpozionul cu tema PARTICULARITĂȚI ÎN ÎNGRIJIRILE DE SĂNĂTATE ACORDATE PACIENTULUI VÂRSTNIC , cu participarea a 70 de asistenți medicali.

Simpozionul se adresează asistenților medicali din Spitalul Județean de Urgență Pitești. Înscrierile participanților se fac la secretariatul OAMGMAMR Argeș, telefon 0348 401 087 sau se transmit pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.m, în limita locurilor disponibile.

 

 

În baza Ordinului M.S. nr. 613/2013, Ministerul Sănătății organizează prin Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București, programe de specializare pentru asistenți medicali generaliști și asistenți medicali de pediatrie în specialitățile: Radiologie-imagistică medicală, Laborator, Balneofizioterapie, Nutriție și dietetică, Igienă și sănătate publică.

Înscrierea în programul de specializare, în anul de învățământ 2016-2017, se realizează în perioada 01 iunie-01 septembrie 2016, unitățile sanitare publice sau private interesate trimit pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. următoarele documente:

Ø  solicitarea din partea conducerii instituției, conținând tabelul nominal cu asistenții medicali, specializarea dorită și datele de contact ale instituției;

Ø  dosarul de înscriere pentru fiecare participant cu următoarele documente scanate:

o   diplomă sau certificat de absolvire studii în specialitățile asistent medical generalist sau de pediatrie;

o   certificat de membru/aviz anual pentru exercitarea profesiei;

o   adeverință de salariat;

o   carte de identitate și date de contact (număr de telefon și adresă de e-mail).

Mai multe detalii despre înscrierea la programele de specializare sunt publicate pe site-ul Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (www.snspms.ro).

Ediţia din acest an a Conferinţei Judeţene „Zilele Asistentului Medical Argeşean” a Ordinului Asistenților Medicali Argeș, desfășurată în perioada 18 - 21 mai, a fost o reuşită. Această concluzie o exprimă nu doar organizatorii, ci şi peste cei 900 de asistenți medicali din întreg județul, care au beneficiat de o serie de evenimente dedicate profesiei de asistent medical şi profesionistului din cadrul sistemului sanitar. „Asistentul medical, forţa schimbării: Creșterea adaptabilității sistemului de sănătate și a capacității de a răspunde în mod eficient și rapid la situații de criză” a fost tema evenimentului în propusă de ICN pentru anul 2016 și contextualizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Argeş. Cea de-a patra ediţie a Conferinţei s-a dorit a fi un factor stimulativ şi, totodată, educativ pentru profesioniştii din sănătate, astfel că după evenimentul inaugural din municipiul reşedinţă de judeţ, manifestările ştiinţifice au continuat la Câmpulung și Mioveni. Importanţa evenimentului şi a temei propuse în acest an de Consiliul Internaţional al Asistenţilor (ICN) au fost subliniate, cu ocazia fiecărei întâlniri, de preşedintele OAMGMAMR Argeş, Estera Ambruş, dar şi de invitaţi.

Parlamentari, reprezentanți ai autorităţilor locale, judeţene și instituțiilor argeșene din sănătate, prezenți la Conferință

Pe perioada desfășurării Conferinței, au adresat mesaje aniversare asistenţilor medicali argeşeni și au reafirmat suportul pentru promovarea sănătăţii argeşene şi modernizarea serviciilor de sănătate: Senatorul Şerban Valeca, Deputatul Gheorghe Marin, Prefectul judeţului Argeş-Cristian Soare, Președintele Consiliului Județean Argeș-Florin Tecău, Primarul oraşului Mioveni-Ion Georgescu, consilierul local al Municipiului Câmpulung-Liviu Țîroiu. De asemenea, s-au adresat participanților reprezentanți ai instituțiilor de sănătate argeșene: Director Executiv DSP Argeș-dr. Sorina Honțaru, Președinte-Director General CJAS Argeș-dr. Carmen Mușat, Director Executiv adjunct-Medic Șef CJAS Argeș-dr. Daniel Mușat, Președintele Comisiei pentru servicii publice, sănătate, protecție socială a Consiliului Județean Argeș, şeful SML Argeş-dr. Dan Manu, Managerul Spitalului de Pedatrie-dr. Vasile Stan, Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Pitești-dr. Adrian Stoiculescu, Directorul de îngrijiri al Spitalului Județean de Urgență Pitești-Mariana Badiu, Președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Câmpulung- dr. Victoria Belu, Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Câmpulung-jr. Gabriel Vișoiu, Directorul medical al Spitalului Orășenesc Mioveni-dr. Daniela Fianu, Preşedintele Sindicatului SANITAS Argeş-Doina Fănică.

Senatorul Șerban Valeca le-a mulţumit asistenţilor
Prezent la deschiderea Conferinței, senatorul Șerban Valeca le-a mulţumit asistenţilor medicali pentru profesionalismul şi performanţele de care dau dovadă, zilnic, la locul de muncă. Aprecierile, cuvintele sale de respect şi de gratitudine pentru profesioniştii care veghează la patul bolnavului, au fost cu atât mai puternice cu cât domnia-sa şi-a manifestat o dată în plus susţinerea pentru dezvoltarea sistemului de sănătate argeşean. Șerban Valeca a declarat că sănătatea constituie o prioritate a Parlamentului prin crearea cadrului legislativ necesar asigurării serviciilor de sănătate de calitate, subliniind în același timp importanța incontestabilă a investiției în oameni, în resursa umană, indispesabilă funcționării performante a unui sistem de sănătate.

Prefectul Cristian Soare, alături de asistenții medicali argeșeni

Ca reprezentant al guvernului, Prefectul Cristian Soare și-a exprimat preocuparea permanentă pentru asigurarea unui sistem de sănătate argeșean modern și accesibil tuturor cetățenilor, cunoscând care sunt așteptările și necesitățile imediate ale asistenților medicali, adresându-le totodată un mesaj de susținere și de apreciere pentru ceea ce aceștia, în fiecare zi, realizează pentru sănătatea argeșenilor.

Președintele CJ Argeș Florin Tecău, a felicitat asistenții argeșeni

Preşedintele CJ Argeș a punctat importanța unui sistem medical performant, reiterând convingerea că printr-o voință comună, prin proiecte și eforturi conjugate, pot fi asigurate servicii de sănătate  de calitate argeșenilor.
În același timp, le-a adresat felicitări asistenților medicali pentru exemplul de competenţă, demnitate şi integritate pe care îl dovedesc prin munca lor, pentru un Argeş  mai sănătos și mai puternic, asigurându-i totodată de susținere în realizarea obiectivelor profesionale.

Preşedintele Comisiei de Sănătate din cadrul CJ Argeș, dr. Danu Manu, susține perfecționarea continuă a asistenților medicali
În mesajul adresat asistenților medicali, dr. Dan Manu a subliniat că aceștia trebuie să facă față frecventelor schimbări aduse de dezvoltarea tehnologiilor, să se perfecționeze continuu și să se adapteze rapid la noutățile din domeniu. Provocările cu care se confruntă astăzi sistemul de sănătate nu sunt doar din sfera financiară sau a pregătirii, ci și din domenii care, până nu demult, erau puțin asociate cu profesia de asistent medical sau moașă: inovație, cercetare, management, tehnologii noi, în special IT. Totodată, și-a exprimat optimismul privind viitorul, nu ca prin înfătuirea unei minuni, ci pentru că fiecare dintre cei care se implică, vor aduce o schimbare în bine.

Diplome de merit pentru 25 de asistenţi medicali

În cadrul ediţiei din acest an, au fost premiaţi 25 de asistenţi medicali cu merite deosebite în activitatea desfășurată în perioada 2015-2016: Mariana BADIU (Dir. de îngrijiri-SJU Piteşti), Adela SILVEANU (Dir. de îngrijiri-Spital de Pediatrie Piteşti), Florin PANĂ (Dir. de îngrijiri-Spital Municipal Câmpulung), Amalia NEACȘU (SJU Pitești) Constantina NEAŢĂ(SJU Pitești), Viorica PROCA (Spital Municipal Câmpulung), Tina GOGEL (Școala Posliceală Sanitară ”Ion Cantacuzino), Marioara FRÎNCULESCU (DAS Pitești),  Maria MARINESCU (DAS Pitești), Anica VĂLEANU (DAS Pitești), Mirela CEAPRAZ (Spital Municipal Câmpulung), Mădălina DOBRIN (Spital Municipal Câmpulung), Melania NEACȘU (Spital Municipal Câmpulung), Camelia NEDELCU (Spital Municipal Câmpulung), Mihaela ONCIOIU (Spital Municipal Câmpulung), Daniela PANĂ (Spital Municipal Câmpulung), Constantin RĂDESCU (Spital Municipal Câmpulung), Odett STANA (Spital Municipal Câmpulung), Cristina STATE (Spital Municipal Câmpulung), Cornelia IACOB (Centrul de zi ”Bambi”- Câmpulung), Maria BUICĂ (Spital Orășenesc Mioveni), Maria BUICĂ (Spital Orășenesc Mioveni), Simona COSTACHE (Spital Orășenesc Mioveni), Ioana DIACONESCU (Spital Orășenesc Mioveni), Constantin POPA (Spital Orășenesc Mioveni), Dumitra ANGHEL (Școala Postliceală Sanitară ”Christiana” Mioveni.

Asistenţii medicali, forţa schimbării

Având ca obiectiv central sărbătorirea Zilei Internaţionale a Asistentului Medical, Conferinţa Judeţeană „Zilele Asistentului Medicali Argeşean” ediţia a IV-a şi-a propus să vină în sprijinul tuturor participanţilor cu un mesaj foarte clar: „Nimic nu este permanent, cu excepţia schimbării” (Heraclit din Efes). Acest motto a constituit, de altfel, şi concluzia preşedintelui Ordinului Asistenților Medicali Argeș, Estera Ambruş, care a subliniat în expunerea sa forţa schimbării personale a asistentului medical în contextul creşterii performanţei sistemului sanitar. În același timp, aceasta şi-a exprimat încrederea în forţa parteneriatelor, ca o resursă necesară îmbunătăţirii calităţii şi siguranţei serviciilor de sănătate și a mulțumit tuturor instituțiilor, partenerilor și colaboratorilor pentru susținerea și sprijinul acordat, exprimându-și convingerea că numai împreună poate fi realizat un sistem de sănătate eficient, flexibil, și adaptabil, capabil să asigure servicii de îngrijire sigure și de calitate pentru argeșeni.

OAMGMAMR Argeș organizează în data de 14.04.2016, în sala de conferinte a Hotelului Alcadibo, începând cu ora 15.00, Simpozionul cu tema: ACTUALITĂȚI ÎN TRAUMATISMELE CRANIO-CEREBRALE.

 

Cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini, celebrată începând cu 2008 în fiecare an la 15 octombrie, Ordinul Asistenților Medicali Argeș derulează în perioada 15 – 21 octombrie, campania educațională pentru sănătate ”MÂINILE CURATE SALVEAZĂ VIEȚI”.

Mâinile reprezintă cea mai expusă parte a corpului la germeni care pot produce îmbolnăviri (bacterii, virusuri, paraziți). Prin atingerea gurii, nasului, ochilor sau alimentelor, acești germeni ajung în organism. 85% dintre microorganisme se transmit prin intermediul mâinilor nespălate. Pe suprafața mâinilor se pot afla peste 3.000 de tipuri de bacterii care supraviețiuesc mai mult de 3 ore și, care la temperatura camerei își dublează numărul la fiecare 15 minute. Pe parcursul unei zile, mâinile intră în contact cu foarte multe obiecte (haine, cărți, tastatura computerului, telefon, jucării, toaleta etc) sau sunt efectuate diferite activități care, chiar dacă nu murdăresc mâinile, le pot contamina.

Promovând sloganul propus în acest an, ”SĂ FACEM DIN SPĂLATUL MÂINILOR UN OBICEI!”, campania este orientată spre acțiuni în vederea promovării de norme pentru existența unei igiene eficiente în școli și în cadrul comunităților. Igienizarea mâinilor cu apă şi săpun este deosebit de importantă pentru sănătatea personală în primul rând, dar și pentru sănătatea publică. Pe cât de simplu pare acest gest, pe atât de însemnat este, iar UNICEF atenţionează că din pricina ignorării lui milioane de copii își pierd viața an de an în întreaga lume.

Potrivit organizatorilor, ”MÂINILE CURATE SALVEAZĂ VIEȚI” este o campanie de conștientizare cu privire la riscurile asupra sănătății care pot apărea ca urmare a unei igiene precare a mâinilor. Scopul demersului este axat pe  informarea și educarea populației, în special a copiilor, în ceea ce privește importanța igienei mâinilor, fapt ce duce automat și la scăderea incidenței bolilor.

Acțiunile și evenimentele derulate în cadrul campaniei se desfășoară după următorul calendar:

- 17 - 21 octombrie, Pitești – sesiuni de educație sanitară susținute la Școala Gimnazială ”Ion Pillat”, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”și Grădinița cu Program Prelungit ”Aripi Deschise”, de către Nelli Homeghiu, asistent medical coordonator în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Pediatrie și asistenții medicali din cabinetele medicale ale instituțiilor școlare și preșcolare. Prin intermediul materialelor video și foto prezentate, a pliantelor distribuite, sunt prezentate copiilor noțiuni și metode ale spălatului mâinilor corect, regulat şi temeinic, deprindere indispensabilă păstrării sănătăţii;    

- rubrică dedicată temei în revista PRO ASISTENT ARGEȘEN;

- publicare articole în presa locală;

- publicitate site.

”Asistenții medicali au un rol major în educația pentru sănătate a populației. Prin această campanie ne îndreptăm atenția cu precădere asupra copiilor noștri, ca o motivare  să se spele pe mâini cu apă și săpun, și, ca și profesioniști, nu numai ca părinți, suntem alături de ei pentru a promova un subiect serios într-un mod prietenos și atractiv. Împreună trebuie să ne amintim permanent că spălatul mâinilor e ca un vaccin autoadministrat, reprezintă cea mai simplă şi mai economică măsură de prevenire a infectării, inclusiv cu bolile de sezon (răceala şi gripa), și nu în ultimul rând, că are efecte pozitive nu doar asupra sănătății și nutriției, dar și asupra educației, economiei și a veniturilor proprii. Este necesar să transformăm această atitudine în reflex permanent, în obișnuință. Suntem datori să începem cu fiecare dintre noi pentru a fi un bun exemplu pentru copiii noștri, știind că obiceiurile deprinse în copilărie se păstrează și la maturitate. Și să nu uităm că, mâinile curate aduc sănătate!”, a declarat Estera Ambruș președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.

 

ORDINUL ASISTENȚILOR MEDICALI ARGEȘ

LANSEAZĂ CAMPANIA DE INFORMARE PUBLICĂ ”INIMA, PUTEREA VIEȚII TALE”

 

Începând cu anul 2000, pe data de 29 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Inimii, organizată la nivel internaţional de Federaţia Mondială a Inimii, sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a UNESCO. Pentru anul 2016, tema lansată în dezbaterea publică este ”Dă putere vieții tale!”.

Cu prilejul celebrării acestui eveniment, Ordinul Asistenților Medicali Argeș derulează în perioada 29 septembrie – 31 octombrie, campania de informare publică ”INIMA, PUTEREA VIEȚII TALE”.

Principala cauză de deces în România rămâne boala cardiovasculară, chiar dacă patologia a înregistrat progrese în ultimii ani. La fiecare 30 de secunde un român moare de inimă, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate anual. Îngrijorător este faptul că incidența bolilor cardiovasculare a crescut în rândul persoanelor tinere. Numărul mare de pacienți diagnosticați cu o afecțiune cardiovasculară situează România pe locul 4 în Europa, după Rusia, Bulgaria și Ungaria”, spune dr. Victoria Belu, medic primar cardiolog la Spitalul Municipal Câmpulung și președintele Consiliului de Administrație la aceeași unitate sanitară.

”Inima fiecărui om este unică și de noi depinde să o păstrăm sănătoasă! O inimă sănătoasă înseamnă beneficii nu numai personale, cât și pentru familie și comunitate. Această campanie reprezintă un nou pas dintr-un amplu proiect de prevenție și informare, care are în vedere educația pentru sănătate și adoptarea unui stil  de viață sănătos, pe care organizația noastră îl adresează populației argeșene.”, a declarat Estera Ambruș, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.

Scopul și obiectivele campaniei urmăresc să semnaleze că cel puțin 80% din decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi evitate dacă sunt controlaţi patru factori de risc principali: dieta nesănătoasă, consumul de tutun, consumul nociv de alcool și lipsa activităţii fizice.

Evenimentele derulate de OAMGMAMR Argeș în cadrul campaniei ”INIMA, PUTEREA VIEȚII TALE” se desfășoară după următorul program:

-          30 septembrie, orele 10.00 – 14.00, Câmpulung – în parteneriat cu Spitalul Municipal Câmpulung au loc acțiuni de măsurare gratuită a valorilor tensiunii arteriale,  pulsului, indicelui de masă corporală în cortul amplasat pe esplanada Primăriei Municipiului Câmpulung; distribuirea de materiale informative privind factorii de risc în BVC și/sau schimbări comportamentale ale stilului de viață prin adoptarea unor măsuri simple și concrete;

-          Octombrie, Câmpulung - CROSUL INIMII – START PENTRU INIMI SĂNĂTOASE! – evenimentul are drept scop încurajarea activităţii fizice cotidiene, cea mai importantă resursă personală pentru sănătatea cardiovasculară, prevenţia bolilor cronice şi creșterea longevității și sunt invitați să se alăture acestui demers un număr cât mai mare de persoane;

-          Octombrie, Câmpulung - ALIMENTAȚIE ȘI PREVENȚIE PENTRU O INIMĂ SĂNĂTOASĂ – sesiuni de educație pentru sănătate și adoptarea unui stil de viață sănătos, suținute de asistenți medicali specializați în nutriție și dietetică, derulate în cadrul școlilor câmpulungene, adresate atât copiilor cât și părinților;

-           30 septembrie, Curtea de Argeș și 7 octombrie, Pitești – MANAGEMENTUL ÎNGRIJIRII PACIENȚILOR CU ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL - curs de educație profesională continuă adresat asistenților medicali argeșeni.

”De Ziua Mondială a Inimii, dar nu numai, dorim ca toată lumea să înțeleagă că prevenţia este esenţială în cazul bolilor cardiovasculare. Controlul medical regulat, stilul de viaţă echilibrat şi mişcarea pot preveni apariția afecțiunilor inimii. Sănătatea este determinată în mare măsură de stilul de viață, de ceea ce suntem dispuși să facem, iar alegerile noastre cotidiene țin de nivelul de conștientizare, de gradul de informare și educare. Stă în puterea fiecărei persoane să adopte atitudini și obiceiuri pentru a-și proteja inima, pentru a avea o viață mai sănătoasă, îndelungată. Sănătatea inimii este fundamentul unei sănătăți totale, iar povara bolilor cardiovasculare poate fi redusă, acționând împreună, acum!”, afirmă președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, Estera Ambruș.

Începând cu anul 1992, în peste 170 de țări, în perioada 1 – 7 august are loc Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân, proiect inițiat de Organizația Mondială a Sănătății, scopul acestuia fiind încurajarea hrănirii naturale cu lapte matern a copiilor pentru îmbunătățirea stării de sănătate atât a a bebelușilor, cât și a mămicilor.

În luna septembrie a anului 2015, șefii de stat și reprezentanții statelor membre ONU au stabilit o agendă cu 17 obiective pentru redresarea calității și sustenabilității pe Pământ. În aces an, Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân vine în întâmpinarea acestui deziderat, campania desfășurându-se sub sloganul „ALĂPTATUL: O CHEIE PENTRU O DEZVOLTARE DURABILĂ”, ceea ce exprimă una dintre posibilitățile care contribuie la îndeplinirea celor 17 obiective de dezvoltare sustenabilă, prin protejarea, promovarea şi sprijinirea alăptării.

”Alăptatul este un mod natural și necostisitor de a hrăni bebelușii și copiii, le asigură acestora o creștere fizică și psihică echlibrată, reprezintă o sursă de nutriție și întreținere sănătoasă, viabilă, nepoluantă, contribuie la sănătatea mamei. Susținem și încurajăm acțiunile desfășurate în această perioadă, ele având scopul sensibilizării şi conştientizării, dar şi al îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei judeţului Argeş.  Ordinul Asistenţilor Medicali Argeş reiterează şi de această dată interesul şi preocuparea permanente faţă de educaţia şi informarea cât mai amplă a proaspetelor mămici prin intermediul asistenţilor medicali,  raliindu-se demersurilor concrete pe tema alăptării la sân, cu impact major pentru sănătatea generaţiilor actuale și viitoare. În luna august, la nivelul filialei Argeș, se vor derula cursuri de educație medicală continuă cu tema Beneficiile alăptării, iar pe site-ul și în revista filialei vor fi publicate articole și materiale elaborate de asistenți medicali argeșeni, al căror conținut promovează, susţin și protejează alimentaţia copiilor la sân”, a declarat Estera AMBRUȘ, președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Argeş.

În ziua cinstirii și sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, le doresc asistenților medicali argeșeni ce poartă numele Sfintei Fecioare Maria să se bucure de sănătate, linişte, alinare, împliniri, ocrotire și speranță alături de cei dragi, în bunăvoința și binecuvântarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu !

Estera STĂMOIU

Președinte OAMGMAMR Argeș

Cursul cu tema Urgențe medico-chirurgicale, programat în data de 20.06.2017, ora 15.00, la Spitalul Județean de Urgență Pitești, din motive dependente exclusiv de formator, se reprogramează în data de 26.07.2017, ora 15.00. Locația rămâne nemodificată, sala de ședințe a Spitalului Județean de Urgență Pitești.
 

OAMGMAMR Argeș organizează în data de 17 noiembrie 2017 simpozionul cu tema ”Perspective în evoluția îngrijirilor acordate în BPOC”, eveniment care marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva BPOC.

Simpozionul se adresează exclusiv asistenților medicali din Spitalul Județean de Urgență Pitești. Asistenții medicali care doresc să participe activ și să susțină lucrări științifice, le vor transmite la secretariatul filialei până în data de 30.10.2017, ora 15.00, pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Criteriile de redactare a lucrărilor științifice trebuie să respecte următoarele cerințe: click aici.

Informațiile cu privire la locația desfășurării simpozionului, ora începerii și numărul de participanți vor fi comunicate pe site-ul OAMGMAMR Argeș (www.oammr-arges.ro) până în data de 01.11.2017, când vor începe înscrierile.